Yetkim Kimlik Federasyonuna Katılım

MSKÜ-Bilgi İşlem Daire Başkanlığı YETKİM Kimlik Doğrulama Federasyonuna katılan 5. kurum.

YETKİM, Türkiye’nin yüksek eğitim ve araştırma kurumları için kimlik federasyonudur.
Kimlik federasyonu, web kaynakları için kimlik doğrulama ve yetkilendirme altyapısı sağlar. Bu altyapı ile kurumlararası web kaynaklarına erişim basit ve güvenli olur. Kişiler, kendi kurumlarındaki kimlik bilgileri ile birçok web kaynağına erişim sağlayabilirler.

Kimlik Federasyonu altyapısında;
  • Kişilerin tek bir kimlik bilgisi bulunur ve bu bilgiyi kendi kurumu kayıt altına alarak, güvenlik ve gizliliğini sağlar.
  • Kimlik bilgisi ile tek giriş yapılır ve çıkış yapılana veya servis erişimi için kullanılan web tarayıcısı kapatılana kadar kimlik bilgileri tekrar doğrulatılmaz.
  • Web kaynağı yöneticisi kullanıcı kimlik bilgilerini saklamak ve güvenliğıni sağlamak zorunda kalmaz, kimlik doğrulama ile ilgili işlem yapmaz.
  • Kimlik doğrulama işlemi kişilerin kendi kurumları tarafından yapılır.
  • Servis sağlayıcılar ve kimlik sağlayıcılar hizmetleri ile ilgili üstveriyi karşılıklı paylaşırlar.

YETKİM, TÜBİTAK ULAKBİM tarafında işletir.

YETKİM aynı zamanda eduGAIN üyesidir. eduGAIN Avrupa Akademik ağı GEANT tarafıdan işletilen küresel bir hizmettir.  73 farklı ülkenin eğitim ve araştırma ağları tarafından işletilen federasyonların katılımı ile 2.600’den fazla kimlik sağlayıcısı ve 1.800’den fazla hizmet sağlayıcısı aynı çatı altında toplanmıştır. 

Bilgi için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi : 08.09.2021 14:31 Okunma Sayısı : 3374

Son Duyurular